Napoleon

Synonymer: Napoleon I, Napoleons Butterbirne.

Sorten er tiltrukket af gartner Liart i Mons i Belgien omkring 1808. Modertræet blev købt af Abbed Duquesne for 33 Franc og af ham døbt Beurré Napoleon. Den franske pomolog André Leroy kalder den i sin Dictionnaire de pomologie fra 1869 for Napoleon I til adskillelse fra Sorten Napoleon III, der fremkom i 1864. Da denne Sort ikke er kendt i Danmark, og her heller ingen andre Napoleonpærer dyrkes, kan navnet uden fare for forveksling forkortes. Her til Landet er sorten sandsynligvis indført af Haveselskabet, i hvis fortegnelse fra 1840 den findes. J. A. Bentzien beskriver den i 1861 under navnet Napoleons Smørpære og bemærker, at den bedst dyrkes som pyramide på Kvæde- eller Pærestamme.

Væksten er til at begynde med temmelig kraftig, men sagtner snart af, og træet bliver kun lille; det har en åben, sparsomt forgrenet, uregelmæssig og noget hængende krone. Årsskuddene er på unge træer kraftige. Barken er gulbrun med mange Porer. Blomstrer sent på sæsonen. Knopperne er hvide med rosa tegning. Blomsterne er store med brede kronblade og violette støvknapper, kønne. Sorten har 34 Kromosomer, blomsterstøvet er normalt udviklet, men da Napoleon er noget uvillig til at sætte frugt, bør den plantes sammen med gode bestøvningssorter. Skurv er sortens værste fjende; navnlig frugterne kan blive slemt angrebne, revnede og helt værdiløse. Den angribes også af frugtskimmel.

Frugten er middelstor. 6,58 cm høj og 5,56,5 cm bred. Frugterne kort og bredt pæreformede. Bugen sidder under midten, bægerenden bredt afrundet, stilkenden ofte noget flad. Frugten noget ujævn og buklet, tværsnittet fladrundt. Er en i formen forskelligartet og noget uelegant pære.
På træet er frugten intensiv grøn og meget glinsende. Senere bliver grundfarven gulliggrøn til kanarie- eller koboltgul. dækfarve mangler, men grundfarven er varmest på solsiden. Huden ret tyk, ru, uden afsmag; tæt besat med større eller mindre, lidet synlige punkter. Kødet er hvidgult, meget fint og med stor saftrigdom; smagen er sød med fin og meget behagelig aroma. Dårligt udviklede frugter kan være uden aroma og stenede i kødet.

Plukkes i sidste halvdel af oktober og har sæson i november til ind i december måned. Kan ved god opbevaring og under heldige forhold holde sig til jul. Kan overraskende rådne indvendig fra. Spisepære af l. Kvalitet, når den er veludviklet. Den modne frugt er noget sart.