Liegel

Synonymer: Liegels Vinterpære, Liegels Vinterpäron, Colomas köstliche Winterbirne, Liegels Winterbutterbirne, Suprême Coloma.

Er opkaldt efter den tyske Pomolog G. Liegel. Sorten skal være fremkommet ved frøudsæd i 1788 i en have i Malines i Belgien. Bredsted anfører, at haven havde tilhørt Urbanist-Munkene, men var gået over i Grev Colomas besiddelse, da træet kom frem. Det bar første gang frugt i 180204. I »Deutschlands Obstsorten« anføres, at sorten sandsynligvis stammer fra Bøhmen. Til Danmark er frugten ofte blevet indført fra Bøhmen under navnet Amuretter.

Liegel danner en bred, mangegrenet og tæt krone. Årsskuddene er lange, kraftige og oprette. Blomsterknopperne er hvide, og blomsterne er næsten fladt udbredte og med talrige rosafarvede støvknapper. Sorten har 34 kromosomer; den danner godt blomsterstøv og bærer villigt. Hårdførheden er god. Bærer tidligt og rigt samt ret regelmæssigt. Kan blive slemt angrebet af skurv på skud, blade og frugter.

Frugten er middelstor, på ældre træer kun lille, medens unge træer og espaliertræer kan bære store frugter. 6,58,5 cm høj og 5,57 cm bred. Bred kegleform til rundagtig ægform eller oval. Bugen sidder lidt under midten; mod bægeret tilspidset afrundet, mod den brede stilkende jævnt afsmalnende, lidt indbuet. Som Regel lidt skæv. Er en regelmæssig og ensartet pære; kun lidt bulet og kantet. Den græsgrønne, lidt glinsende grundfarve går ved modenhed over i gulliggrønt til matgult, undertiden med grønne pletter. Huden, der er ret tyk og sejg, men uden ubehagelig smag, er tæt oversået med fine brungrå hudpunkter, der på stilkpartiet kar være ret store og sammenflydende til en svag rustdannelse. På den modne frugt er hudpunkterne iøjnefaldende og om kredset af lidt grønt. Kun undtagelsesvis er der på Solsiden lidt Brunfarvning. Kødet er hvidgult, før fuld modenhed med grønligt skær, det er fast, lidt kornet, saftigt og af en sød smag med en fin aroma.

Liegel plukkes i sidste halvdel af oktober. Den modnes omkring midten af november og kan haves til brug december måned ud. Undertiden holder den sig til lidt ind i januar. Er i god udvikling en udmærket spisepære. I vanskelige år kniber det med at få den moden og fin.