Udvikling af unikke danske æblesorter

To eksempler på frøtræer, dyrket af en af deltagerne på Fyn. Modersorterne til træerne er hhv. sorten ’Dronning Louise’ og ’Fynsk Udvalg II’.

Formålet med projektet er at udvikle nye, unikke, robuste danske æblesorter til gavn for både frugtavlere, haveejere og planteskoler. Projektet er en opfølgning på projektet ”Æblefrø til Æbleoaser” (støttet af FØL), hvor der i 2013 blev uddelt 10.000 æblekerner fra Pometets mest robuste og velsmagende danske æblesorter. Æblekernerne blev udsået og passet af entusiastiske deltagere og er nu blevet til mindst 1467 frøtræer fordelt på 30 haver/marker rundt om i landet. Håbet er, at der blandt de nye frøtræer er robuste og velsmagende sorter, der passer perfekt til det danske klima og de danske forbrugere.

I projektet ”Udvikling af unikke danske æblesorter” vil vi de første to år registrere og beskrive kvaliteten af de nye frøtræer mht. robusthed, frugtbarhed og frugtkvalitet. I 2021 bliver der indsamlet podekviste af de bedste sorter, hvorefter de podede træer plantes på Pometet til afprøvning i 2023-2024. Efter denne test forventer vi at have et antal gode, nye æblesorter klar til sortsregistrering.

Den løbende udvikling i projektet vil hvert år i december blive offentliggjort på denne side, hvor også projektets endelige resultat kan ses inden udgangen af 2024.

Finansiering

”Udvikling af unikke danske æblesorter”, er et projekt støttet af Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget i 2019, 2020 og 2021.

Projektperiode og deltagere

Projektet gennemføres fra 15. juli 2019 til 31. december 2024 i et samarbejde mellem Pometet (ved Københavns Universitet - Institut for Plante- og Miljøvidenskabs Sektion for Agrødevidenskab) samt ca. 30 privathaveejere. Projektleder er Lektor Torben Bo Toldam-Andersen.